Akkoord over omstreden Noord-Koreaanse atoominstallaties

De inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hebben met Noord-Korea een overeenkomst bereikt over de sluiting van zijn omstreden atoominstallaties.

(belga) Na zijn terugkeer uit Pyongyang sprak delegatieleider Olli Heinonen zaterdag in Peking voor de pers van "vruchtbare gesprekken". Het Chinese persagentschap Xinhua citieerde Heinonen met de woorden: "We zijn nu een afspraak overeengekomen over de controle en het toezicht van de installaties in Yongbyon, eens ze zijn stilgelegd.

Zuid-Korea kondigde aan in het kader van de overeenkomsten voor de afbouw van het Noord-Koreaans kernwapenprogramma in de komende twee weken met de levering van zware stookolie aan Noord-Korea te beginnen. Heinonen zei in Peking dat zijn delegatie eerst informeel de Chinese regering zal informeren en dan zal rapporteren aan de raad van gouverneurs van de IAEA in Wenen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi, heeft maandag een bezoek aan Noord-Korea gepland. De kerninstallaties in Yongbyon zijn volgens Heinonen nog in bedrijf. Hij identiifceerde vijf inrichtingen, die volgens de afspraken bij het zeslandenoverleg vermoedelijk gesloten zullen worden. Daaronder bevinden zich een fabriek voor brandstofelementen, een radiochemisch lab, een kernreactor van 5 megawatt en twee kernreactoren in aanbouw, aldus het Japanse persagentschap Kyodo.

Zuid-Korea wil de toegezegde levering van in totaal 50.000 ton olie voor Noord-Korea binnen de twintig dagen na de eerste scheepslading afronden, zei het ministerie van Defensie zaterdag in Seoel. Over de bijzonderheden van de olielevering waren onderhandelaars van beide landen het bij gesprekken in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong eens geworden.

Noord-Korea zal de eerste olieleveringen krijgen in ruil voor de afgesproken verzegeling van zijn atoominstallaties. Volgens het akkoord tussen Noord-Korea, de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Japan en Rusland van februari krijgt het verarmde land in ruil voor de stopzetting van zijn kernwapenprogramma omvangrijke energieleveringen en economische hulp.

Zuid-Korea begon zaterdag met de beloofde levering van dringend benodigde rijst aan het communistische buurland. Een schip met 3.000 ton rijst verliet volgens het ministerie van Vereniging de Zuid-Koreaanse havenstad Kunsan in de richting van Nampo aan de Noord-Koreaanse westkust. Zuid-Korea had in april 400.000 ton rijst beloofd aan Noord-Korea, de levering evenwel gekoppeld aan de afbouw van de kerninstallaties.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud