Al 22 doden bij geweld in Irak

(belga) - Bij geweld in Irak zijn donderdag al 22 mensen om het leven gekomen, onder wie een klein meisje en twee Amerikaanse soldaten. De meeste doden vielen bij een zelfmoordaanslag op een politiekwartier in Tikrit, waar 10 politieagenten werden gedood. Intussen wordt in het land verder gewerkt aan de vorming van een eerste regering na de verkiezingen van 30 januari.

foto afp: Een Iraakse politieman troost een collega in een ziekenhuis in Tikrit.

Het Amerikaanse leger meldde donderdag dat er bij twee verschillende bomaanvallen ten noorden van van Bagdad twee Amerikaanse soldaten zijn gedood en evenveel anderen gewond zijn geraakt. Dat brengt het dodental onder de Amerikaanse militairen die sinds het begin van de invasie in Irak bij ongevallen of aanslagen het leven lieten op 1.477, zo blijkt uit cijfers van het Pentagon.

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto op het politiekwartier in Tikrit, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, vielen 10 doden en 35 gewonden. 'Een zelfmoordterrorist is erin geslaagd binnen te dringen in het politiekwartier. Daar heeft hij zijn voertuig doen exploderen op het moment dat de agenten net verzamelden voor het ochtendappèl', aldus de directeur van het stadsziekenhuis, Emad Juburi. Hij verklaarde ook nog dat alle doden politieagenten waren.

In Iskandariyah, 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, kwamen bij een andere aanslag twee politieagenten en een klein meisje om het leven, en raakten acht anderen gewond. Dat aanslag had plaats rond 10 uur plaatselijke tijd op het moment dat het politiekonvooi voorbijkwam, aldus luitenant Karim Saidi van de lokale politie. Onder de gewonden bevonden zich vijf politieagenten. Twee daarvan zouden zich in kritieke toestand bevinden.

In Kirkuk, in het noorden van Irak, liet kolonel Chattab Omar Aref van de stedelijke politie weten op het nippertje te zijn ontsnapt aan een aanslag die twee doden en vier gewonden eiste. De slachtoffers waren allen lijfwachten.

Bij geweld ten noorden van Bagdad kwamen tenslotte twee soldaten om het leven en raakte een andere gewond. Daarnaast werden ook drie lichamen, waarvan twee van militairen, teruggevonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud