Al meer dan 700 doden bij noodweer Filipijnen

(belga) - Op de Filipijnen zijn minstens 753 doden geteld na de doortocht van de tropische storm Winnie (maandag) en de tyfoon Nanmadol (donderdag). Ongeveer 345 personen zijn nog vermist, zo blijkt uit een balans die vrijdag werd vrijgegeven door de autoriteiten.

In de steden Real, Infanta en General Nakar, op de westkust van de Filipijnen, werden 688 lichamen geborgen na de doortocht van Winnie. In dezelfde streek worden nog 330 mensen vermist, zo deelden de militaire hulpdiensten mee. Elders in het land vielen dertig doden en zijn nog twee mensen vermist.

De tyfoon Nanmadol trok donderdag over dezelfde regio en maakte 35 doden en 13 vermisten. Ongeveer honderdduizend inwoners op het belangrijkste Filipijnse eiland Luzon ontvluchtten hun woningen.

De tyfoon trof vooral de westkust van Luzon met windsnelheden tot 180 km/u. Volgens de weerkundige diensten verliet de storm in de nacht van donderdag op vrijdag het archipel. Momenteel trekt Nanmadol naar Taiwan en Hong Kong.

Eerder zorgden overstromingen veroorzaakt door de tropische storm Winnie al voor heel wat schade. Vijf steden ten noorden van de hoofdstad Manilla stonden vrijdag nog altijd blank. Op Luzon moeten heel wat gebieden, waaronder ook enkele wijken van de hoofdstad Manilla, het nog zonder stroom stellen.

Volgens de eerste schattingen zou Winnie schade hebben veroorzaakt ten belope van 193,39 miljoen pesos (3,4 miljoen dollar). De scholen bleven vrijdag vrijwel in het ganse land gesloten, evenals de beurs en de overheidsgebouwen.

Vietnam krijgt intussen af te rekenen met overstromingen en aardverschuivingen ten gevolge van stortregens in de nasleep van de tyfoon Muifa. De tyfoon maakte vorige week 48 doden in Centraal-Vietnam, aldus een balans van de autoriteiten die vrijdag werd vrijgegeven. In de bergachtige provincie Quang Nam worden nog altijd vier personen vermist.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud