Al Qaeda dreigt met nieuwe aanslagen tegen Spanje

(tijd/belga) - Al Qaeda zou in een brief opnieuw hebben gedreigd met aanslagen tegen Spanje. Politiediensten beschouwen de brief als geloofwaardig. Dat meldt de Spaanse krant ABC.

Volgens een met de hand geschreven fax die de krant zaterdag had ontvangen, verstreek op zondag een ultimatum voor het vertrek van de Spaanse troepen uit Irak en Afghanistan. Als het ultimatum niet word gerespecteerd wordt Spanje de oorlog verklaard.

De verklaring is ondertekend door de aan Al Qaeda verwante terreurgroep 'Abu Nadsjaf el-Afghani'. De politie en de geheime dienst achtten de in het Arabisch geschreven brief als vrij geloofwaardig, aldus ABC. Maar de authenticiteit dient nog bewezen.

In de fax eist de groepering ook de verantwoordelijkheid op voor de verijdelde bomaanslag van vorige vrijdag op de spoorlijn tussen Madrid en Sevilla. Volgens het document was dat slechts een waarschuwing, bedoeld om de slagkracht van het terreurnetwerk te demonstreren: 'We zijn in staat om op elk moment en onder elke vorm toe te slaan'.

De brief werd zaterdag omstreeks 18.00 uur ontvangen, op het moment dat de politierazzia, waarbij vijf vermoedelijke daders van 11 maart zichzelf opbliezen, aan de gang was.

Na de nieuwe dreigmenten zijn de veiligheidsmaatregelen in Spanje nog verscherpt. De metro wordt sinds kort ook door de politie bewaakt, waar dit vroeger enkel gebeurde door privé-bewakers, deelde burgemeester Alberto Ruiz-Gallardon maandag mee. Ook is het niet meer mogelijk om aan het station Nuevos Ministerios bagage mee te geven voor de vluchten die vertrekken vanop de luchthaven van Madrid. De maatregelen zouden reeds van kracht zijn gegaan voor de brief bekendraakte.

21274021

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud