Al-Qaeda eist mislukte aanslag op

©Reuters

De groepering al-Qaeda op het Arabische Schiereiland heeft op een website de mislukte aanslag opgeëist door een Nigeriaan op een Amerikaans vliegtuig vrijdag van de Amsterdamse luchthaven Schiphol naar het Amerikaanse Detroit.

(belga/tijd) - De groepering zegt dat een en ander een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen. Al-Qaida op het Arabische Schiereiland roept verder op tot het doden van medewerkers van Westerse ambassades in de regio.

Umar Farouk Abdulmuttalab is intussen ontslagen uit het ziekenhuis en overgebracht naar een gevangenis zo'n 80 kilometer buiten Detroit. De 23-jarige Nigeriaan wordt ervan verdacht dat hij vrijdag een vliegtuig dat was opgestegen in Schiphol, wilde opblazen met pentriet (PETN).

Zondag werd hij voorgeleid aan de rechter. Dat gebeurde in het ziekenhuis in Michigan, waar hij werd behandeld aan de brandwonden die hij opliep tijdens de mislukte aanslag. Vandaag is er een hoorzitting. De overheid heeft gevraagd om DNA-onderzoek.

Na zijn arrestatie zei Abdulmuttalab aan de FBI dat hij handelde in opdracht van al-Qaeda. De explosieven, een mix van vloeistof en poeder dat plakte aan zijn been, zouden afkomstig zijn uit Jemen. Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse woordvoerder gaat het om een 'poging tot terrorisme'.

Abdulmutallab probeerde vrijdagavond het vliegtuig van Northwest Airlines op te blazen. Vlak voor de landing probeerde hij het explosieve materiaal met een met chemicaliën gevulde injectienaald tot ontploffing te brengen. Dat mislukte, maar er was wel een kleine explosie. Drie mensen, onder wie de dader, liepen daardoor brandwonden op. Een van hen was de 32-jarige Nederlander Jasper Schuringa, die wellicht de aanslag verijdeld heeft. Hij wierp zich op de Nigeriaan en hield die in een houdgreep tot na de landing.

De Nigeriaan was donderdagavond rond 23.00 uur Belgische tijd van Lagos in Nigeria naar Amsterdam vertrokken, zonder problemen bij de veiligheidscontrole. Hij beschikte over een geldig visum voor de Verenigde Staten. Hij landde vrijdag om 05.37 uur op Schiphol, waar hij moest overstappen voor zijn eindbestemming Detroit.

Bij vluchten uit Lagos wordt in de regel bij de gate op het vliegveld opnieuw een controle gedaan of de passagiers inderdaad allemaal een geldig visum bezitten. De Nigeriaan verbleef bijna drie uur op Schiphol en werd voor zijn vlucht naar de VS bij de gate opnieuw aan een veiligheidscontrole onderworpen, uitgevoerd door de particuliere beveiliging van Schiphol. De controleurs ontdekten niets.

'Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectiepoorten, moeilijk zijn op te sporen', liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zaterdag na een eerste onderzoek weten. Omdat de Nigeriaan over een geldig visum beschikte, was er geen reden om hem tegen te houden.

Abdulmutallab is de zoon van een bankier en oud-minister van Olie van Nigeria. Zijn vader, de 70-jarige zakenman Alhaji Umaru Mutallab legde deze maand zijn functie neer als directeur van PLC, de oudste bank van Nigeria. Hij zou zich onlangs negatief hebben uitgelaten over zijn zoon, omdat die er steeds extremere religieuze ideeën op nahield, aldus familieleden.

Volgens hen is de man zwaar aangedaan door het nieuws. Hij was ook verbaasd dat zijn zoon toestemming kreeg om naar de VS te vliegen. Een half jaar geleden zou hij de Amerikaanse ambassade, de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten in de Nigeriaanse hoofdstad Ubuja hebben ingelicht over de activiteiten van zijn zoon. Die was begin dit jaar naar Dubai verhuisd om te studeren. Twee maanden geleden reisde hij naar Jemen, waar zijn moeder vandaan kwam, zogezegd om zijn kennis van het Arabisch te verbeteren. Na aankomst daar zou hij elk contact met zijn familie verbroken hebben. Onderzocht wordt waarom hij nooit op een zwarte lijst werd geplaatst.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud