'Al Qaeda kan vuile bom maken'

(belga) - Het terreurnetwerk Al Qaeda beschikt over alle capaciteiten om een radioactieve 'vuile bom' te maken en over 'rudimentaire middelen' om chemische wapens te produceren. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA dinsdag.

In het jaarlijkse CIA-rapport over de wapenproliferatie, bevestigt de Amerikaanse veiligheidsdienst ook dat Iran 'een clandestien nucleair wapenprogramma' heeft.

De CIA trekt aan de alarmbel en stelt dat het gevaar voor een aanslag 'hoog' blijft. Daarmee wil de veiligheidsdienst de leden van het Amerikaanse Congres wijzen op de gevaren die terreurorganisaties vormen op het vlak van chemische, biologische en nucleaire wapens die mogelijk ingezet worden tegen de VS en hun bondgenoten.

'Onze grootste zorg is dat Al Qaeda klaar is voor een onconventionele aanval op ons', zo luidt het. Analyse van documenten die in Afghanistan werden gevonden in de zomer van 2002 'wijst erop dat de groep over rudimentaire middelen beschikt om mosterdgas, sarin en VX te maken'. Al Qaeda is ook erg geïnteresseerd in 'vuile bommen', zo stelt het rapport nog.

'Het ligt binnen de capaciteiten van Al Qaeda' om dergelijke wapen te maken. 'De radioactieve materialen om zo'n bom te maken zijn relatief makkelijk te vinden in industriële of medische centra', aldus het rapport. Buitenlandse experts, zoals de Pakistaanse ingenieur Bachir al-Din Mahmoed, kunnen het nucleaire programma van Al Qaeda hebben geleverd. Hij zou volgens de CIA al een ontmoeting hebben gehad met de leider van het terreurnetwerk, Osama bin Laden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud