'Al Qaida zit achter autobommen in Londen'

Al-Qaida lijkt achter de aanslag van de twee autobommen in Londen te zitten. De actie was mogelijk een waarschuwing tegen de nieuwe Britse regering, veronderstellen Britse overheidsspecialisten.

(tijd) Vrijdag werden twee autobommen in Londen geneutraliseerd. Londen is sindsdien in staat van verhoogde waakzaamheid.

De Britse antiterreureenheden hebben zaterdag de speur- en veiligheidsacties opgevoerd na de vondst vrijdag van twee autobommen in het uitgaanscentrum van Londen. De BBC meldde dat er "goede vooruitgang" werd geboekt in de politiescreening van de videobewakingsbeelden.In het gebied waar de wagens werden aangetroffen, staan minstens 160 bewakingscamera's opgesteld. Onbevestigde berichten stellen dat de politie mogelijk in het bezit is van beelden van een verdachte die de auto verliet die nabij de Tiger Tiger nachtclub werd achtergelaten.

Zaterdagmorgen was er een nieuwe samenkomst van het Cobra comité. In deze crisiscel van de Britse regering zetelen verantwoordelijken van de belangrijkste regeringsorganen, de veiligheidsdiensten (MI5, MI6) en Scotland Yard.Vrijdag werden in het toeristische hart van Londen twee geparkeerde Mercedessen gevonden en geneutraliseerd. De wagens bevatten "grote hoeveelheden jerrycans met benzine en nagels", zo bevestigde Peter Clarcke, hoofd van de antiterreurcel van Scotland Yard, vrijdagavond.

Volgens de Amerikaanse tv-zender ABC zou Scotland Yard dankzij de bewakingscamera's over een "zeer helder beeld beschikken" van de bestuurder van het eerste voertuig dat werd ontdekt op Haymarket, tussen Piccadilly Circus en Trafalgar Square. De politie weigert commentaar op deze informatie.Op 7 juli herdenkt Londen de tweede verjaardag van de aanslagen op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad waarbij 56 doden vielen.In Groot-Brittannië geldt een hoog antiterrorisme alarmniveau. Dat betekent dat de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 de dreiging van een aanslag als "erg waarschijnlijk" bestempelt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud