'Alle Belgen in veiligheid'

Hotelgasten worden ontzet uit een van de getroffen luxehotels (Foto PhotoNews) ©Photo News

Alle Belgen waarvan geweten was dat ze in Mumbai verbleven, zijn in veiligheid. Dat zei de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken, François Delhaye.

(belga) - Volgens de jongste berichten zou een Belg, die donderdagmiddag nog geblokkeerd zat op zijn kamer in het Oberoi Trident-hotel, het gebouw veilig kunnen hebben verlaten.

De FOD Buitenlandse Zaken zegt dat er een tiental Belgen op het moment van de feiten in de regio verbleven. Een zevental logeerden in de geviseerde hotels, Taj Mahal en Oberoi Trident, maar zouden ondertussen in veiligheid zijn. Van drie anderen werd nog niets vernomen. "Hun familie kan geen contact met hen leggen, maar dat wil niet zeggen dat ze in de geviseerde hotels verbleven of zelfs maar in Mumbai."

Buitenlandse Zaken roept Belgen die in de regio verblijven op om het consulaat in Mumbai of New Delhi te contacteren. Het ministerie raadt Belgen die verblijven in een hotel in Mumbai aan om in hun kamer te blijven tot het geweld voorbij is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een informatienummer geopend voor mensen met naasten die momenteel verblijven in het Indiase Mumbai, dat sinds woensdag getroffen wordt door terreuraanslagen. Het nummer is 02-501.40.01.

 

 

 

"We hebben momenteel vier of vijf Belgen geïdentificeerd die geblokkeerd zijn in hun hotelkamers. We onderhouden regelmatig contact met hen", verklaarde Schittecatte, die er op wees dat ze zich niet op verdiepingen bevinden die door de terroristen worden bezet. Ze blijven op hun kamer op advies van de Indiase overheid.

Er is momenteel weinig nieuws over de nationaliteit van de buitenlandse slachtoffers. "De Indiase overheid beschikt nog niet over voldoende gegevens. De situatie is erg chaotisch. We hebben enkel uit ziekenhuiskringen vernomen dat er onder de gewonden twee Britten en twee mensen uit Oman zijn", zei Schittecatte.

Koppel ontkomen

Tatiana Schmitz en Quentin Lamarche, het jonge Belgische paar, slaagden erin via de nooduitgang te ontsnappen uit hun hotel, maar strandden in een aanpalend gebouw. "Ze bevonden zich daar wel in een veiligere zone, waardoor we hen konden helpen te ontkomen", zei de consul-generaal.

Omstreeks 22.30 uur hoorden we knallen en dachten dat het om een feestelijk vuurwerk ging, ter gelegenheid van Diwali (een van de belangrijkste feesten van het hindoeïsme, nvdr)", vertelde Tatiana Schmitz wiens echtgenoot in Mumbai voor Umicore werkt. "Maar wat later hoorden we twee luide ontploffingen ver weg, gevolgd een explosie dichtbij en een tweede in ons hotel. Toen wisten we het wel. We zijn toen weggevlucht uit onze hotelkamer en via de nooduitgang negentien verdieping naar beneden gelopen."

Eens op de begane grond werden ze al snel op de hoogte gebracht van wat er aan de hand was. Personeelsleden loodsten een groep hotelgasten door een verwoeste keuken naar de achteruitgang. Na een korte spurt belandden ze in een parkeergarage van een flatgebouw aan de overkant. Daar wachtten ze drie uur lang. "We besloten daar weg te gaan en samen met een Spaans koppel zijn we dan in een aanpalend kantoor terechtgekomen, waar we de consul hebben kunnen contacteren", vervolgt Tatiana Schmitz. Twee uur later werden ze opgehaald door de consul.

Minstens honderd mensen werden bij de reeks aanslagen gedood en honderden mensen liepen verwondingen op bij vuurgevechten en explosies in Mumbai, die gericht waren tegen luxehotels, politiebureaus, een restaurant en een treinstation.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud