Alvaro Uribe nieuwe president van Colombia

(belga) - De rechtse kandidaat Alvaro Uribe is zondag in de eerste verkiezingsronde gekozen tot president van Colombia. Van de 23 miljoen kiezers stemde 53 procent op Uribe. Door die absolute meerderheid is een tweede verkiezingsronde, die gepland stond voor 16 juni, niet meer nodig.

Horacio Serpa, de kandidaat van de oppositionele Liberale Partij, kreeg bijna 32 procent van de stemmen. Hij heeft de overwinning van Uribe erkend.

Uribe volgt Andres Pastrana van de Conservatieve partij op, die bijna zijn hele ambtstermijn tevergeefs heeft geprobeerd met overleg tot vrede te komen met de rebellen. Het geweld nam alleen maar toe en de guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) wilde niet met hem praten.

De 49-jarige onafhankelijke kandidaat Uribe zei al jaren dat het zinloos was om met de rebellenorganisaties te praten. Hij beloofde de kiezers met harde hand tegen de rebellen en de rechtse milities op te zullen treden. Zijn vader is overigens door rebellen van de FARC vermoord.

Uribe is opgeleid aan de universiteiten van Harvard en Oxford. In 1976 waagde hij zich als liberaal in de Colombiaanse politiek. Hij kreeg een baan bij de overheid in Medellin. In 1995 werd hij gekozen tot gouverneur van de provincie Antioquia, waar hij is opgegroeid. Uribe sneed drastisch in de provinciale bureaucratie, verhardde meer wegen dan anderen voor hem ooit in de provincie hadden gedaan, breidde de capaciteit van de scholen fors uit en verbeterde de veiligheid in de provincie met onder meer burgermilities. Het aantal ontvoeringen nam met 60 procent af en de guerrillabeweging FARC werd vrijwel uit Antioquia verdreven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud