Ambassadeur: 'Verantwoordelijkheid nemen'

De ambassadeur van de VS in België, Howard W. Gutman, zegt vertrouwen te hebben in de Belgische leiders om te beslissen eventuele versterking te sturen naar Afghanistan. Dat verklaarde hij nadat de Amerikaanse president Barack Obama had aangekondigd voor een beperkte tijd 30.000 extra soldaten naar Afghanistan te sturen.

Howard W. Gutman riep België dinsdagnacht veeleer op zijn verantwoordelijkheden op te nemen en benadrukte dat in steden als Bergen en Antwerpen mogelijke terroristische aanslagen, zoals in New York in september 2001 of in Londen in juli 2005, niet uitgesloten zijn.

President Obama heeft niet expliciet gepreciseerd welke bijdragen de VS van hun bondgenoten verwachten, maar het aantal van 5.000 tot 10.000 extra niet-Amerikaanse soldaten wordt vaak vermeld.

'Deze missie is niet alleen de onze, het gaat hier niet alleen om de oorlog van Amerika. (...) Daarom vraag ik dat ook de bondgenoten opnieuw bijdragen aan onze inzet', sprak Obama. Vrijdag is er een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud