Amerikaans Congres keurt schenking van 18,4 miljard dollar voor Irak goed

(belga) - Het Amerikaanse Congres heeft woensdag zijn akkoord gegeven voor een schenking van 18,4 miljard dollar (15,8 miljard euro) voor de heropbouw van Irak in 2004. Daarmee buigt het Congres voor de druk van de Bush-administratie. Die had gevraagd om het volledige bedrag te te beschouwen als een schenking en niet, zoals de Senaat had voorgesteld, de helft van het bedrag als een lening te zien.

De Senaat ging een tweetal weken geleden akkoord met 18,4 miljard dollar steun waarbij de helft van de fondsen beschouwd zouden worden als een lening. Dat voorstel werd woensdag echter verworpen in het Congres met 16 stemmen tegen 13.

Het Witte Huis had er zelfs mee gedreigd zijn veto te stellen tegen de budgetverhoging van bijna 87 miljard dollar (74,5 miljard euro) die de Amerikaanse president George W. Bush heeft gevraagd voor Afghanistan en Irak indien het voorstel van de Senaat het zou gehaald hebben.

Ondanks het levendige debat over de schenking van de aanvankelijk beloofde 20,3 miljard dollar (17,4 miljard euro), kon de vraag voor 66 miljard dollar (56,3 miljard euro) voor de militaire ondersteuning in Irak en Afghanistan toch rekenen op grote steun in het Congres.

20523681

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud