Amerikaans leger doodt meer dan 500 rebellen in Fallujah

(belga) - Bij de gevechten in Fallujah zijn sedert het begin van het Amerikaanse grondoffensief maandag al meer dan 500 'opstandelingen' gedood, zo heeft donderdag een Amerikaanse militaire functionaris op voorwaarde van anonimiteit gezegd.

Het Amerikaanse bezettingsleger lanceerde de aanval op de soennitische stad, officieel om het land te 'pacificeren' in het vooruitzicht van de verkiezingen in januari. Het merendeel van de terroristen lijkt de stad evenwel nog voor het VS-offensief te zijn ontvlucht en de 'slag om Fallujah' lijkt in diverse andere Iraakse steden nog meer geweld te veroorzaken. Een te hoge dodental dreigt voorts alle militaire gewin te doen verschrompelen wegens een grote negatieve politieke fallout.

De Amerikanen hopen de stad, die minder weerstand biedt dan verwacht of gevreesd, zaterdag volledig onder controle te hebben.

In een interview met tv-zender ABC zei generaal Richard Myers, stafchef van het VS-leger, dat 'hevige gevechten' hebben plaatsgevonden in Fallujah en dat honderden opstandelingen werden gedood of gevangen genomen.

Ooggetuigen meldden inmiddels dat in de straten van Fallujah een niet te harden geur van rottende lijken hangt. Voor de naar schatting 100.000 burgers die de stad niet hebben (kunnen) verlaten, dreigt de toestand wegens gebrek aan water en levensmiddelen rampzalig te worden, temeer daar ook alle medische verzorging onmogelijk is geworden. De Amerikanen veroverden immers eerder deze week het grootste ziekenhuis van de stad, gelegen aan de linkeroever van de Eufraat, en sneden het hospitaal af van het centrum, waar de gevechten plaatsvinden.

Aan de New York Times verklaarde een VS-officier toen dat de inname van het General Hospital noodzakelijk was omdat het een 'centrum van propaganda' was (het ziekenhuis verstrekte gegevens over burgerdoden). Volgens de krant boden de nog levende dokters en verplegers bij de inname van het hospitaal geen weerstand. Eerder hadden Amerikaanse luchtbombardementen op het ziekenhuis het leven gekost aan twintig artsen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud