Amerikaans leger laat 1.000 gevangenen vrij uit Abu Ghraib

(belga) - Het Amerikaans leger heeft maandag 507 gevangenen uit de Abu Ghraib-gevangenis vrijgelaten ter gelegenheid van de ramadan, de vastentijd bij de moslims. In de loop van de week zouden er nog eens 500 op vrije voeten worden gesteld.

Het Amerikaanse leger had eerder op de dag gezegd dat er duizend gedetineerden zouden worden vrijgelaten op vraag van de Iraakse regering ter gelegenheid van de ramadan, die van begin oktober tot begin november loopt. Deze aankondiging komt een week nadat de ngo Human Rights Watch (HRW) de slechte behandeling aankaartte van gevangenen op een Amerikaanse basis in 2003 en 2004.

Het is de tweede keer dat er een dergelijk aantal gevangenen in Abu Ghraib wordt vrijgelaten, na het duizendtal dat tussen 24 en 27 augustus terug naar huis mocht keren. Alleen mensen die geen veroordeling hebben opgelopen voor zware misdrijven als bomaanslagen, foltering, ontvoering of moord, komen voor de vrijlating in aanmerking.

In april 2004 leidde de situatie in de gevangenis in de buurt van Bagdad tot een internationaal schandaal, toen aan het licht kwam dat Amerikaanse soldaten Iraakse gedetineerden folterden en vernederden.

HRW publiceerde vorige week een rapport met de titel: 'Gebrek aan leiding: Rechtstreekse getuigenissen van de foltering van Iraakse gevangenen door de 82ste luchtmachtdivisie'. Twee sergeanten en een kapitein vertelden over de dagelijke pesterijen en de slagen die werden uitgedeeld aan gevangenen op de Mercury-basis in de buurt van Falluja.

Die mishandelingen werden volgens de getuigen uitgevoerd op bevel van of met de goedkeuring van hogere officieren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud