'Amerikaans succes in Fallujah erg broos'

(belga) - Het uiteindelijke succes van de Amerikaanse militaire operatie in de Iraakse rebellenstad Fallujah is nog ver af en de rebellen zouden hun machtspositie snel weer kunnen herwinnen. Zo citeert de Amerikaanse krant New York Times donderdag uit een geheim document van het Amerikaanse leger.

De pessimistische toon van het rapport strookt niet met de officiële mededelingen van de VS. In de tekst waarschuwen de verantwoordelijken van de inlichtingendiensten van de Marine voor een terugtrekking van de VS-troepen uit de stad wanneer het offensief wordt afgerond.

Volgens het rapport kunnen de rebellen hun manschappen in Fallujah snel weer op de been krijgen en de onrust en aanvallen in de regio zouden snel weer aan intensiteit kunnen winnen.

Ondanks de verliezen die de rebellen vandaag lijden, 'is de vijand ertoe in staat de expeditiemacht van de Marine te beletten om hun belangrijkste doelstellingen, zoals de oprichting van een efficiënte Iraakse veiligheidsmacht en de organisatie van verkiezingen in het land, te realiseren', klinkt het.

Volgens de NY Times werd de tekst vorig weekend opgesteld door verantwoordelijken van de Marine die het offensief in Fallujah leiden.

In een reactie op het rapport spreken hoge militaire verantwoordelijken de beweringen in de tekst tegen. 'De evaluatie van de vijand is altijd een evalutie van het slechtse geval', aldus generaal John DeFreitas in Irak. Hij voegde er ook aan toe dat het Amerikaanse leger 'niet de intentie heeft om een leemte te laten in Fallujah door zich terug te trekken'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud