Advertentie

Amerikaanse bevolking steunt hervorming ziekteverzekering

©BLOOMBERG NEWS

Liefst 85 procent van de inwoners van de VS staan achter een grondige hervorming van de ziekteverzekering in hun land. Dit is een topprioriteit van president Barack Obama. Hij hoopt tegen oktober de desbetreffende wet te kunnen tekenen. De geneesmiddelenbedrijven zegden zaterdag een prijsdaling voor 80 miljard dollar toe.

(tijd) - De prijsdaling komt ten goede aan de ouderen en gehandicapten die in het zogenaamde Medicare-stelsel zitten. Het gaat om een daling met de helft, geldig voor de komende tien jaar. De daling is onderhandeld door de industrie en de bevoegde senaatscommissie.

De VS geven jaarlijks 2.500 miljard dollar uit aan gezondheidszorgen. In verhouding tot het bbp zijn de kosten nergens ter wereld zo hoog, toch zijn nog 46 miljoen Amerikanen niet verzekerd. Obama zegt 950 miljard dollar te zullen besparen om de kosten van de hervorming te dekken. Die kosten zouden echter oplopen tot 1.600 miljard, voor de komende tien jaar. Ter vergelijking: het begrotingstekort van de VS zou dit jaar oplopen tot 1.900 miljard dollar, als gevolg van de financieel-economische crisis.

In een opiniepeiling in opdracht van de New York Times blijkt wel grote steun voor de intenties van president Obama. 85 procent is pro, en een meerderheid is bereid om zelf meer te betalen als alle Amerikanen verzekerd raken. 72 procent is voorstander van een ziekteverzekering door de overheid, in concurrentie met de bestaande private verzekeringen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud