Amerikaanse regering wil minder vervolgingen wegens oorlogsmisdaden

Het Witte Huis heeft woensdag het Congres gevraagd, een precieze definitie te maken van de door de Conventies van Genève verboden oorlogsmisdaden. De Amerikaanse regering wil door enkele semantische ingrepen de bewakers en ondervragers van de zogenaamde "onwettige strijders" voor strafrechterlijke vervolgingen behoeden.

(belga) Volgens de in 1996 gestemde War Crimes Act kan een oorlogsmisdaad in de VS als federale misdaad worden beschouwd. Dat doet de regering-Bush vrezen dat soldaten die opereren in het detentiekamp van Guantanamo, op Cuba, zich ooit voor een federale rechtbank zullen moeten verantwoorden. Momenteel kan het ministerie van Justitie, geleid door de Bushgetrouwe Alberto Gonzales, daar probleemloos een stokje voor steken, maar het gevaar is niet onbestaande dat de volgende Justitieminister -bijvoorbeeld een Democraat- de opvattingen van Bush en co over de toepasbaarheid van de Conventies van Genève niet deelt.

Eind juni had het Supreme Court, de hoogste federale rechtsinstantie in de VS, nog geoordeeld dat ook/zelfs de "unlawful combatants" het recht hebben, te genieten van de bescherming die de Conventies bieden. Door een nieuwe term te creëren -onwettige strijder- had het Witte Huis gedacht die bepalingen, die gelden voor krijgsgevangenen, juridisch te omzeilen. "Onwettige strijders" zijn wegens hun mogelijke banden met al-Qaida of de taliban of andere "terreurgroepen" volgens de VS-regering niet gelijk te schakelen met gewone POW's.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud