Amerikaanse Senaat keurt herstelplan Obama goed

Obama speecht in campagnemodus voor een bomvol stadium in Indiana. ©REUTERS

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag een economisch herstelprogramma van 838 miljard dollar goedgekeurd. De in de Senaat goedgekeurde versie van het plan wijkt wel sterk af van de versie die door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd.

(tijd/belga) - De Senaat keurde het stimulusprogramma goed met een stemming van 61 tegen 37. Doordat beide versies van het plan grondig van elkaar verschillen, worden voor de rest van de week harde onderhandelingen verwacht om beide versies met elkaar te verzoenen.

Aanvankelijk zou het plan 780 miljard dollar kosten, maar uiteindelijk zal het om 838 miljard dollar gaan, aldus de schatting van het begrotingsbureau van het Congres (CBO). De dinsdag goedgekeurde tekst is een compromis tussen de Democratische meerderheid en drie gematigde Republikeinse senatoren: Susan Collins, Arlen Specter en Olympia Snowe. Die drie laatsten wilden voor het relanceplan stemmen, nadat geschrapt werd in het vorige plan waarvan de oorspronkelijke kost bijna 940 miljard dollar bedroeg.

Het Huis van Afgevaardigden keurde eind januari een economisch relanceplan goed van 819 miljard dollar, zonder één enkele Republikeinse stem. Nu de Senaat de tekst goedgekeurd heeft, moeten beide kamers een gezamenlijk akkoord vinden over een compromistekst. De eindtekst moet vervolgens door beide kamers apart goedgekeurd worden. Ten slotte wordt de tekst naar het Witte Huis gestuurd voor de uitvaardiging door president Obama. De Democraten en de president willen die procedure voor 16 februari, wanneer het parlementair reces begint, afronden.

Druk

De Amerikaanse president Barack Obama zette maandag druk op de ketel door te waarschuwen voor een verloren decennium indien er niet snel opgetreden wordt tegen de om zich heen klauwende economische recessie. Dinsdag is een cruciale dag voor de herstelplannen die de VS uit het economisch moeras moeten trekken.

Obama deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie waarbij hij een uur uittrok om te pleiten voor een snelle en doortastende aanpak. De VS staan volgens Obama voor een 'verstrekkende economische noodsituatie'. Obama had striemende commentaar voor de Republikeinen, 'wiens mank beleid aan de oorsprong ligt van het economisch verval' waar de VS nu mee geconfronteerd worden.

Tijdens een bijeenkomst in Elkhart, Indiana, zei de president dat de VS 'zich geen uitstel veroorloven' terwijl miljoenen arbeidsplaatsen in gevaar zijn, zei Obama. 'De situatie waarmee we nu geconfronteerd worden, kan niet ernstiger zijn.'

De werkloosheid in de stad in het Midden-Westen is met 15 procent dubbel zo hoog als het nationaal gemiddelde. Het is de hoogste tijd om de 'geërfde crisis, die zo diep en erg is als geen andere sedert de Grote Depressie, aan te pakken', benadrukte de Amerikaanse president.

'Met zijn toespraak wilde Obama niet zozeer aan de bevolking van Indiana uitleggen wat er aan het gebeuren is in Washington, dan wel het omgekeerde', aldus Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs. 'Obama wil aan het bijziende Washington tonen wat er gaande is in Indiana.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud