Amerikaanse senaat stemt belastingverlaging van USD 350 miljard

(belga) - De Amerikaanse senaat heeft donderdagavond met nipte meerderheid een omstreden ontwerp tot belastingvermindering van USD 350 miljard gestemd, waardoor gedurende drie jaar de dubbele belasting op dividenden wordt opgeschort. President George W. Bush beschouwt het plan als een sleutelelement voor de heropleving van de Amerikaanse economie.

President Bush is een felle voorstander van een belastingvermindering. Sinds het einde van de oorlog in Irak voert hij non-stop campagne voor het wetsontwerp, met het oog op een herverkiezing in 2004. Hij wil de fout vermijden van vader Bush senior, die in 1992 z'n herverkiezing kwijtspeelde door te weinig aandacht te besteden aan een economische malaise.

De republikeinen rekenen erop dat door de belastingvermindering de investeringen zullen toenemen en er 500.000 nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. Tegenstanders stellen dat de wet op het lijf is geschreven van vooral de rijke belastingbetalers.

Het ontwerp voorziet in de tijdelijke afschaffing van de dubbele belasting op dividenden. Vandaag worden winsten een eerste keer belast op het niveau van de ondernemingen en een tweede keer als dividend bij de aandeelhouders.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud