Amerikaanse soldaat executeert gewonde rebel

(belga) - Amerikaanse televisiezenders hebben maandag beelden getoond van een Amerikaanse marinier die een gewonde en ongewapende rebel met een schot in het hoofd executeert in een moskee in Fallujah.

CBS News toonde een stilstaand videobeeld van de marinier en zond geluidsfragmenten uit, waarin een van de soldaten zegt: 'Hij is nu dood'. CNN, ABC en Fox News hebben de filmbeelden getoond. De verantwoordelijke soldaat is gearresteerd en zal worden vervolgd, aldus CBS.

De rebel die werd doodgeschoten was volgens CBS gewond en wachtte op medische verzorging. De marinier zou een dag eerder in het gelaat gewond zijn geraakt. De filmbeelden zijn afkomstig van een cameraman die de Amerikaanse eenheid begeleidde.

Krijgsrechter kolonel Bob Miller heeft op NBC verklaard dat de militaire regels in Irak aan soldaten toestemming geven om 'geweld te gebruiken wanneer zij vijandig bejegend worden.' 'Een gewonde man die niet bedreigend is, zal nooit als vijandig worden beschouwd', aldus nog de rechter. Het ministerie van Defensie in Washington heeft verklaard niet over gegevens over de feiten te beschikken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud