Amerikaanse stafchef Mullen voor sluiting van Guantanamo

©BELGA

De Amerikaanse stafchef Michael Mullen heeft zich voor de sluiting van het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo op Cuba uitgesproken. Het sinds zes jaar bestaande gevangenenkamp voor vermoede terroristen beschadigt het aanzien van de Verenigde Staten, zei de admiraal tijdens een inspectie van Guantanamo.

(belga) - "Ik zou graag zien dat Guantanamo gesloten wordt", zei Mullen volgens Amerikaanse mediaberichten van maandag. Hij voegde er evenwel aan toe dat de regering in Washington momenteel geen plannen voor een sluiting heeft.

Washington had het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay na de aanslagen van 11 september 2001 onpericht. Sinds begin 2002 worden er honderden vermoedelijke taliban- of al-Qaidaleden vastgehouden. Bijna allen zitten zonder aanklacht of zonder enig contact met advocaten opgesloten.

Herhaaldelijk waren er berichten over mishandelingen en vernederingen van de gevangenen. Mensenrechtenactivisten en verscheidene westerse regeringen hebben aangedrongen op de sluiting van het omstreden detentiecentrum.

Momenteel worden op de marinebasis volgens Amerikaanse gegevens ongeveer 300 terreurverdachten gevangen gehouden. Tientallen van hen bevinden zich reeds zes jaar in Guantanamo Bay.

Foto belga 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud