Advertentie

Amerikanen geven Bush nieuw mandaat

(tijd) - De Republikein George W. Bush legt op 20 januari volgend jaar opnieuw de eed af als president van de Verenigde Staten. De verpletterende overwinning van de Republikeinen in de parlementsverkiezingen maakt het weinig waarschijnlijk dat Bush zijn beleid wijzigt.

Vice-president Dick Cheney feliciteert George W. Bush en zijn vrouw Laura (foto: epa)

Het zag er nochtans lange tijd naar uit dat de presidentsrace, zoals voorspeld, een nek-aan-nekrace zou worden tussen de aftredende president, George W. Bush, en de Democraat John F. Kerry. Bush haalde over het hele land weliswaar bijna vier miljoen stemmen meer dan zijn Democratische opponent. Maar in de strijd om het aantal kiesmannen, die de president aanwijzen, was het verschil tussen de twee kandidaten veel kleiner. Vele Amerikanen vreesden dan ook dat ze, net als bij de vorige presidentsverkiezingen vier jaar geleden, verschillende dagen geduld zouden moeten oefenen voor ze de naam van hun nieuwe president zouden kennen.

De strijd spitste zich toe op de staat Ohio. Nadat 99 procent van de stemmen geteld was, had de aftredende president een voorsprong van 140.000 stemmen op Kerry. Maar de Democraat maakte zich sterk dat hij de staat toch nog in de wacht kon slepen dankzij de stemmen per brief en de stemmen van mensen die niet op de plaatselijke verkiezingslijst stonden.

Maar tijdens een toespraak in zijn thuisbasis Boston gooide John Kerry woensdagavond toch de handdoek in de ring. 'Enkele uren geleden heb ik president George Bush gebeld om hem en zijn vrouw Laura te feliciteren met de overwinning', begon Kerry. Hoewel nog niet alle stemmen geteld waren, had het volgens de senator geen zin de zege van Bush nog langer te ontkennen. 'Ik heb altijd gezegd dat elke stem in deze verkiezing telde en dat ik pas zou reageren op de uitslag als alle stemmen effectief geteld waren. Als we nog een kans hadden om deze race te winnen, zou ik onze nederlaag nooit erkennen. Maar dat is niet het geval.'

Kerry waarschuwde de Amerikanen ook voor verdeeldheid. 'Ik heb met president Bush gepraat over het gevaar voor verdeeldheid onder de Amerikaanse bevolking. Het land heeft nu vooral nood aan eenheid.'

Bush bestempelde Kerry's houding als 'zeer elegant'. 'Het vertrouwen dat de Amerikaanse bevolking me schenkt, maakt me nederig', zei de Republikein in zijn overwinningsspeech. Hij beloofde zijn uiterste best te doen om zijn plicht te vervullen. De president zei dat de Amerikaanse soldaten uit Irak terugkeren 'zodra hun missie daar volbracht is'.

Behalve een nieuwe president kozen de Amerikanen dinsdag ook de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en 34 senatoren. Ook die verkiezingen draaiden uit op een overwinning voor de Republikeinen. In het nieuwe Huis zitten 230 Republikeinen, drie meer dan voor de verkiezingen van dinsdag. De Democraten mogen 202 afgevaardigden naar het Huis sturen. Dat is een verlies van drie zetels. Er neemt ook een onafhankelijke plaats in het nieuwe Huis. De twee overige zetels worden pas in december verdeeld.

Ook in de Senaat versterkten de Republikeinen hun positie. De partij van de president veroverde zeker vier zetels op de Democraten en strandt op 55. De Democraten blijven steken op 44 senatoren, een verlies van vier. Ook in de nieuwe Senaat heeft zeker een onafhankelijke zitting.

Zo'n 120 miljoen Amerikanen getroostten zich dinsdag de moeite om naar de stemlokalen te trekken. Dat is de hoogste opkomst in ruim 40 jaar.

22285007

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud