Amnesty hekelt willekeurige vrijheidsberoving in Irak

(belga) - Tienduizenden mensen werden 'willekeurig' opgesloten in Irak sinds de door de VS geleide coalitie het land in 2003 binnenvielen. Drie jaar na de invasie is de mensenrechtensituatie in Irak 'verschrikkelijk', schrijft Amnesty in een rapport.

De ngo bevestigt dat 'tienduizenden mensen sinds maart 2003 door de buitenlandse troepen, voornamelijk Amerikaanse troepen, gevangen werden genomen zonder beschuldigd of berecht te worden'.

'Bepaalde gevangenen werden meer dan twee jaar zonder wettelijk beroep vastgehouden, anderen werden zonder verklaring of excuses of schadeloosstelling vrijgelaten na maanden van hechtenis', schrijft Amnesty. Volgens de ngo zijn die gevangenen het slachtoffer van een systeem dat willekeurig is en voor schendingen van de mensenrechten zorgt.

Amnesty International verklaart eveneens dat 'er sinds juni 2004 talrijke gevallen van foltering en slechte behandelingen werden gerapporteerd in de instellingen die door de Iraakse overheid worden gecontroleerd'.

In het voorjaar van 2004 veroorzaakte de foto's van Iraakse gevangenen die werden mishandeld door hun Amerikaanse bewakers voor een wereldwijd schandaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud