Amnesty roept op tot wapenembargo

Amnesty International heeft donderdag opgeroepen tot een internationaal wapenembargo tegen Israël en Hezbollah. De mensenrechtenorganisatie reageerde daarmee op het nieuws dat de VS een Britse luchthaven hebben gebruikt om bommen naar Israël te verschepen.

(belga) 'Wie burgers en civiele infrastructuur als doelwit neemt en buitenproportionele, niet-selectieve aanvallen uitvoert, pleegt oorlogsmisdaden,' aldus secretaris-generaal van Amnesty International Irene Khan vanuit het hoofdkantoor in Londen.

'Regeringen die wapens en militaire uitrustingen aan Israël en aan Hezbollah leveren, vergroten daarmee hun capaciteit om oorlogsmisdaden te begaan. Alle regeringen zouden een embargo moeten instellen op wapenhandel met beide partijen en zich moeten verzetten tegen het gebruik van hun grondgebied als doorvoerhaven voor wapens of legertuig', zo luidt het.

Volgens recente informatie hebben twee Amerikaanse vliegtuigen van het type Airbus A310, elk met een lading lasergeoriënteerde GBU28-bommen aan boord, vorig weekend de luchthaven Glasgow Prestwick aangedaan om brandstof bij te tanken op weg naar Israël.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett reageerde op het nieuws door te verklaren dat ze 'er niet content mee was.' Irene Khan vindt dat 'de regering van het Verenigd Koninkrijk het gebruik van zijn zee- en luchthavens voor het transport van legertuig aan Israël of Hezbollah zou moeten weigeren.'

Amnesty International roept Groot-Brittannië ook specifiek op de verkoop en doorvoer van wapens en militair materieel aan Israël te staken. 'Het is belachelijk om enerzijds van humanitaire hulp te spreken en anderzijds wapens aan te leveren', aldus Khan.

Het Israëlische offensief in Libanon en de gevechten tussen Hezbollah en het Israëlische leger hebben in twee weken tijd al aan 420 Libanezen het leven gekost, onder wie 349 burgers. Aan Israëlische zijde vielen 51 doden, voor de grote meerderheid soldaten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud