Amnesty vraagt VS, GB en India om militaire hulp aan Nepal te stoppen

(belga) - Amnesty International roept de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en India op om hun militaire hulp aan Nepal op te schorten nadat koning Gyanendra er de noodtoestand afkondigde. Volgens de mensenrechtenorganisatie staat het land op de rand van een mensenrechtendrama.

'De tijd dringt. Nepal zit in een neerwaartse spiraal', zegt secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty International. Zij is net terug van een missie in Nepal. 'De noodtoestand versterkt de veiligheidstroepen, maar het politieke proces en de mensenrechten belanden op het achterplan', zei ze op een persconferentie in New Delhi.

Volgens Amnesty International zitten politici, studenten en mensenrechtenactivisten die gevangen genomen werden nadat de noodtoestand werd uitgeroepen, nog altijd in de gevangenis. 'Het leger censureert de media en vervolgt politieke dissidenten', zegt Khan die in Nepal ontmoetingen had met koning Gyanendra en regerings- en militaire leiders.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en India hebben deze week hun ambassadeurs teruggeroepen voor overleg. Washington liet intussen weten dat het zijn militaire hulp aan Nepal mogelijk opschort. De VS beschouwen de maoïstische guerrillagroeperingen in Nepal als terroristische organisaties. Vorig jaar kenden ze het land nog 45 miljoen dollar toe. Voor dit jaar wordt 44 miljoen dollar voorzien.

Voor Nepal is buitenlandse hulp noodzakelijk. Van het beschikbare budget van 115,2 miljard roepie (1,6 miljard dollar) voor de periode 2004/2005 (eindigend in juli), bestaat 32,2 miljard roepie (456,1 miljoen dollar) uit bilaterale en multilaterale hulp, leningen en giften.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud