Annan en Barroso bepleiten 'stabilisatiemacht' in Libanon

'Het is cruciaal dat er een stabilisatiemacht geïnstalleerd wordt in het zuiden van Libanon.' Dit zei EU-Commissievoorzitter José Barroso aan het einde van een gesprek met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Die vraagt 'actie' van de internationale gemeenschap, 'en dan bedoel ik actie, geen verklaringen'.

(belga) Annan is dinsdag in Brussel voor de Darfoer-donorconferentie in het Justus Lipsius-gebouw. Het gesprek dat hij voordien met Barroso had, ging vooral over Libanon.

Tegenover de pers zei Annan dat zijn afgezanten dinsdag in Israël gesprekken voeren, na eerdere contacten met de Libanese regering. Na het gesprek met de regering-Olmert, is een terugkeer naar 'Libanon en daarna Damascus' mogelijk. De VN vraagt de vrijlating van de ontvoerde gevangenen, en het einde van het geweld van Hezbollah en van het Israëlische leger.

Annan vraagt de VN-lidstaten de oprichting van een stevige stabilisatiemacht, met veel meer mogelijkheden dan de huidige 2.000 man die sinds jaren in Libanon verblijven. Volgens Barroso zijn meerdere EU-lidstaten bereid mee te werken.

De Europese Commissie is samen met EU-lidstaten een humanitaire actie aan het uitwerken.

Annan en Barroso hadden het verder over Iran, Darfoer, Oost-Timor en de relaties tussen beide multilaterale instellingen. De VN ontvangt jaarlijks van de Europese Unie een miljard euro, naast de bijdragen van individuele EU-lidstaten.

(foto afp)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud