Annan hekelt VS en Groot-Brittannië over oliesmokkel Saddam Hoessein

(belga) - VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft vrijdag in ongewoon scherpe bewoordingen Washington en Londen ervan beticht een massale smokkel van olie door de Iraakse dictator Saddam Hoessein bewust te hebben toegelaten.

In de jaren negentig kon Saddam het ingestelde embargo op olie-uitvoer op grootscheepse wijze ontduiken en op die manier miljoenen dollars aan inkomsten verwerven. De VS en Groot-Brittannië waren in staat een einde te maken aan deze praktijken, zei de topman van de Verenigde Naties.

'Zij waren mogelijk degenen die perfect wisten wat er gaande was. Zij beslisten een oogje dicht te knijpen voor de smokkel via Turkije en Jordanië omdat dit bondgenoten waren.'

De Amerikaanse diplomatieke missie bij de VN zei dat de VS toen bewust en 'in alle openheid' uitzonderingen op het embargo hadden toegelaten. Het Congres werd daarover geïnformeerd. Een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Londen steeds 'krachtige maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de sancties niet werden ondermijnd'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud