Arabische landen weigeren troepen naar Irak te sturen

(belga) - De Arabische landen sturen geen troepen naar Irak "in de huidige toestand". Dat hebben dinsdag de Arabische ministers van buitenlandse zaken beslist tijdens een Top van de Arabische Liga in Kairo. Tegelijk riepen ze op tot een beëindiging van de bezetting van het land.

"De bezetting van Irak moet stoppen, en het Iraakse volk moet in staat gesteld worden een nationale regering te vormen", aldus Amr Moessa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga.

De kwestie stond officieel niet op de agenda, maar kwam toch ter sprake. Volgens een functionaris die anoniem wil blijven, "bevinden de Arabische landen zich in een moeilijke situatie omdat hun troepen door de Irakezen als vreemde bezetters beschouwd zullen worden". Volgens een andere bron hadden de VS aan Saoedi-Arabië, Jordanië en Egypte gevraagd om troepen naar Irak te sturen.

Tegelijkertijd heeft de Arabische Liga besloten de autoriteit van de door de VS geïnstalleerde "regeringsraad" niet te erkennen. "Vanaf het moment dat er verkiezingen komen in Irak, zullen we de regering die daaruit voortkomt als legitiem beschouwen", zei Moessa nog.

Ten slotte verklaarde de Liga nog dat alle Arabische staten bereid zijn te helpen aan de wederopbouw van Irak. "We gaan niet toekijken vanaf de zijlijn terwijl anderen werken in Irak", aldus de Bahreinse sjeik Moebarak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud