Arabische leiders verwerpen Amerikaans hervormingsplan Midden-Oosten

(belga) - De Amerikaanse adjunctmininister van Buitenlandse Zaken, Marc Grossman, maakt momenteel een rondreis in de Arabische wereld om het nieuwe Amerikaanse plan omtrent het Midden-Oosten voor te stellen. De Arabische wereld verwelkomt het plan met gemengde gevoelens: de Arabische leiders verwerpen het plan in alle toonaarden, maar intellectuelen en analisten zien wel mogelijkheden in het Amerikaanse voorstel.

Het Amerikaanse project, waarvan een niet-officiële kopie werd gepubliceerd in de Arabische pers, omvat de democratisering van het politieke leven, de hervorming van het onderwijs om het uit de invloedssfeer van de fundamentalistische moslims te halen en om een nieuwe elite te ontwikkelen, de opwaardering van de vrouw als een van de pijlers van de modernisering en een sterkere economische openheid. Toch wordt er met geen woord gerept over het Arabisch-Israëlisch conflict.

De Arabische leiders verwerpen het Amerikaanse initiatief, maar eisen dat Amerika "interne hervormingen" op hun "eigen tempo" steunt. De Arabieren vrezen vooral een buitenlandse interventie, mogelijk militair, zoals in Irak en Afghanistan, waardoor de Amerikanen politieke en economische hervormingen kunnen opleggen of versnellen, die de Arabische wereld uit de terroristische spiraal moeten halen, zo menen Egyptische analisten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud