Arafat leidt aan disfunctie bloedcellen

(tijd/belga) - De Palestijnse leider Yasser Arafat, wiens gezondheidstoestand sinds woensdagavond sterk achteruit is gegaan, lijdt volgens zijn artsen aan een disfunctie van de bloedcellen. Zijn gezondheidstoestand is echter niet kritiek.

Volgens de dokters, die donderdag vanuit Egypte naar Ramallah afreisden om de Palestijnse leider (foto: belga) te onderzoeken, zijn verdere tests en analyses noodzakelijk om de oorzaak van de disfunctie te achterhalen.

"De bloedcellen die normalerwijze de microben vernietigen, zijn momenteel volop bezig met het vernietigen van de bloedplaatjes", verduidelijkte één van de artsen. Volgens hem zou de oorzaak van de disfunctie een virale infectie, kanker of een bloedvergiftiging kunnen zijn.

Ondertussen heeft Israël al gegarandeerd dat Arafat, indien hij zou moeten worden opgenomen in een buitenlands ziekenhuis, nadien naar Ramallah kan terugkeren. Dat maakte Dov Weissglass, adviseur van de Israëlische premier Ariel Sharon, donderdag bekend. "Wanneer Arafat voor een medische behandeling moet afreizen, zal Israël voor hem een terugkeer mogelijk maken", aldus Weissglass.

Arafat lanceerde donderdag zelf een oproep aan de bevolking waarin hij hen vraagt niet ongerust te zijn over zijn gezondheid. 'De president wil aan het Palestijnse volk en aan de hele wereld zeggen dat het goed met hem gaat en dat er geen reden tot ongerustheid is', aldus zakenman Mounib al-Masri na een ontmoeting met Arafat.

Arafat vaardigde alvast een decreet uit waarin hij zijn opvolging regelt. Bij een eventuele buitenlandse ziekenhuisopname of overlijden wil hij opgevolgd worden door een driemanschap van Palestijnse topmannen: de huidige premier Ahmed Qorei, diens voorganger Mahmoud Abbas (de nummer twee van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO) en Salim al-Zaanoun, de voorzitter van de Nationale Palestijnse Raad.

Volgens de Israëlische media bereidt het Israëlisch leger zich ondertussen voor op de mogelijke dood van de Palestijnse leider. Het is vooral de bedoeling in het geval van het overlijden van Arafat onlusten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te verhinderen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud