Arrestatiebevel tegen moordenaars Dubai

Een poster van de vermoorde Mahmoud al-Mabhouh. ©REUTERS

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk is voor de moord op een kopstuk van de Palestijnse beweging Hamas. De ambassadeurs van Israël in het Verenigd Koninkrijk en Ierland moeten donderdag uitleg verschaffen over mogelijk vervalste paspoorten. Interpol vaardigde tegen de elf vermeende daders een internationaal arrestatiebevel uit.

(tijd) - Op 20 januari werd Mahmoud al-Mabhouh vermoord in een hotel in Dubai, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het hoofd van de Dubaise politie zegt donderdag dat het '99, zoniet 100 procent zeker is dat de Mossad achter de aanslag zit'.

Al-Mabhouh is een kopstuk van Hamas. Israël beschouwt hem als het brein achter de ontvoering van en de moord op twee Israëlische militairen in 1989. Het land ontkent evenwel iets te maken te hebben met de moordaanslag in Dubai.

Niettemin brengt de dood van Al-Mabhouh Israël in verlegenheid. De Dubaise autoriteiten toonden eerder deze week beeldmateriaal waarop de vermoedelijke moordenaars van het Hamas-kopstuk te zien zijn. Ze identificeerden elf daders: zes Britten, drie Ieren, een Fransman en een Duitser. Tegen hen is door Interpol een internationaal aandeelhoudersbevel uitgevaardigd.

Stilaan raakt duidelijk dat het moordcommando gebruikmaakte van vervalste paspoorts. De namen corresponderen niet met bestaande personen, of de valse paspoorts misbruikten de identiteit van onschuldige personen. Het gaat onder meer om zes inwoners van Israël die ook de Britse nationaliteit hebben. Kenners herkennen in deze aanpak het handschrift van de Mossad.

De Britse en Ierse overheden zijn weinig opgezet met deze zaak. De Israëlische ambassadeurs in Londen en Dublin worden vandaag op het matje geroepen en moeten uitleg verschaffen over het mogelijke misbruik van Britse en Ierse identiteitskaarten.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud