Artsen zonder Grenzen verlaat Irak

(belga) - De humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft donderdag aangekondigd dat ze haar activiteiten in Irak stopzet omwille van de onveiligheid in het land. AZG neemt deze beslissing 'in het licht van de extreme risico's die humanitaire werkers momenteel lopen in het land'.

'Deze beslissing was erg moeilijk en is doortrokken van een enorme droefheid en spijt omdat het Iraakse volk nog grotendeels nood heeft aan humanitaire en medische hulp', luidt het in een persbericht. AZG benadrukt ook dat de strijdende partijen herhaaldelijk een gebrek aan respect hebben getoond ten aanzien van onafhankelijke humanitaire hulpverleners.

AZG is aanwezig in Irak sinds december 2002 en richtte in die tijd drie ziekenhuizen op in Sadr City en leverde hulp aan plaatselijke ziekenhuizen.

'Het is voor ons onmogelijk geworden om als internationale humanitaire organisatie een aanvaardbaar veiligheidsniveau te garanderen voor het Iraakse volk', stelt Gorik Ooms, algemeen-directeur van AZG-België. 'Het spijt ons erg dat we geen medische hulp meer kunnen bieden aan het Iraakse volk', aldus nog Ooms.

Sinds januari 2004 hielden de ziekenhuizen van AZG in Irak bijna 100.000 medische consultaties. Dit jaar evalueerde AZG de nood in de steden Fallujah, Najaf en Kerbala en ondersteunde de organisatie het medisch personeel in deze steden. De organisatie startte ook een ambulancedienst op in Sadr City en kwam vluchtelingen uit de stad Fallujah ter hulp.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud