ASEAN-lidstaten en China richten grootste vrijhandelszone in

(belga) - De lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN) zijn met China overeengekomen een vrijhandelszone in te richten. De overeenkomst, die in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is ondertekend, resulteert in het grootste gebied voor vrije handel ter wereld.

De staatshoofden en regeringsleiders van de tien ASEAN-lidstaten zijn momenteel in Cambodja bijeen voor topoverleg.

Binnen tien jaar zal er een vrije markt zijn met 1,7 miljard consumenten. De waarde van de handel tussen de ASEAN-lidstaten en China zal jaarlijks 1.200 miljard dollar bedragen. Volgend jaar al gaan op enkele honderden producten, voornamelijk landbouwproducten, de invoerrechten omlaag. Dan beginnen ook de besprekingen over het vrijmaken van het goederen- en dienstenverkeer en van investeringen.

Het zal nog wel even duren voordat de vrijhandelszone daadwerkelijk functioneert. Met de meer ontwikkelde ASEAN-lidstaten (Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore en Thailand) begint China in 2010 met de vrije handel. De Filipijnen hebben al wel aangegeven dat ze er dan wellicht nog niet klaar voor zijn.

Met de economisch minder ontwikkelde lidstaten gaat de vrijhandelszone in 2015 van start. Het gaat om Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud