Assad kondigt terugtrekking Syrische troepen uit Libanon aan

(belga) - De Egyptische secretaris-genraal van de Arabische Liga, Amre Moessa, heeft zich maandag in Syrië ingezet voor een ontspannning van de crisis tussen Washington en Damascus. Na een gesprek met president Bashar Al Assad (foto EPA) verklaarde Moessa dat Syrië bereid is zijn troepen terug te trekken uit Libanon.

'Assad heeft tijdens de discussie meermaals gezegd dat hij bereid is het akkoord van Taif verder uit te voeren en een terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon overenkomstig het akkoord te bereiken,' aldus Moessa. De terugtrekking maakt deel uit van de Syrische politiek en 'wij zullen zeer binnenkort stappen in die richting ondernemen', had Assad daar nog aan toegevoegd.

Na het akkoord van Taif ter beëindiging van de burgeroorlog in Libanon (1975-1990) had de terugtrekking van de destijds 35.000 Syrische soldaten reeds in 1992, twee jaar na de aanvaarding van een nieuwe Libanese grondwet, moeten beginnen. Syrië is als beschermende mogendheid echter pas in 2001 met de terugtrekking van zijn troepen uit het buurland begonnen, waar momenteel nog 14.000 van zijn soldaten zijn gestationeerd.

Sinds de dodelijke aanslag op de voormalige premier Rafik Hariri een week geleden hebben de Verenigde Staten hun druk op Damascus verhoogd. Ze eisen dat alle troepen worden teruggetrokken en verwijten Syrië zich met de Libanese politiek te bemoeien. Tienduizenden betogers eisten maandag in Beiroet opnieuw dat Syrië zijn soldaten uit Libanon terugtrekt. Bashar Al Assad volgt met veel belangstelling het onderzoek naar de moord op Hariri en juicht een VN-medewerking aan het onderzoek toe, zei Moessa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud