Atoomagentschap vraagt Iran meer informatie over atoomprogramma

(belga) - Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft Iran gevraagd meer informatie te geven over zijn omstreden atoomprogramma. Het IAEA wil daarmee een sluitend oordeel over het nucleaire programma van Iran vormen. Teheran moet een 'volledige lijst van alle geïmporteerde materialen en componenten' die sporen vertoonden van verrijkt uranium voorleggen, zei IAEA-directeur Mohammed El-Baradei.

'We begrijpen het Iraanse nucleaire programma nu beter dan vroeger, maar er is nog dringend en noodzakelijk werk nodig voor de organisatie besluiten over het programma kan formuleren', aldus El-Baradei.

Het IAEA buigt zich over de vraag van de Verenigde Staten om Iran te veroordelen wegens het overtreden van de IAEA-regels en het verspreiden van atoomwapens. Washington wil dat de VN-Veiligheidsraad het Iraanse nucleaire programma onderzoekt. Die kan Iran dan eventueel sancties opleggen.

Iran heeft altijd beweerd dat zijn atoomprogramma uitsluitend bestemd is voor energievoorziening voor de bevolking en niet voor de aanmaak van atoomwapens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud