Advertentie

Australië wil Guantanomo-gevangenen opnemen

©EPA

De Australische regering zou eventueel bereid zijn om op verzoek van de VS een aantal ex-gevangenen op te nemen die op Guantanamo hebben vastgezeten. Dat melden officiële bronnen.

(belga) - "Australië en meerdere andere landen zijn benaderd om een eventueel onthaal op zijn grondgebied van gedetineerden van Guantanamo Bay te onderzoeken", aldus een woordvoerder van de Australische premier Kevin Rudd in de Australische krant The Weekend.
"Elke beslissing om een individu in Australië te ontvangen zal van geval tot geval worden genomen", voegde hij eraan toe. "Elke persoon die in Australië zou worden toegelaten, zou strikt aan de wettelijke verplichtingen moeten voldoen en alle normale evaluatieprocessen moeten doorlopen. Die zijn bijzonder streng".

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten om na zijn aantreden in januari het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay op Cuba te sluiten. Dit roept vragen op over waar de 250 mensen uit diverse landen heen moeten die daar nog altijd zonder aanklacht of proces worden vastgehouden.

Een aantal van deze gevangenen, die de hoedanigheid van "vijandelijke strijders" hebben gekregen en sinds 2001 op verschillende plaatsen wereldwijd door de Amerikaanse troepen en hun bondgenoten gevangen zijn genomen in het kader van de zogeheten "oorlog tegen het terrorisme", worden door de Amerikaanse overheid niet langer als een bedreiging beschouwd. Zij zouden in het buitenland kunnen worden ondergebracht.

Sommigen van hen kunnen naar huis. Maar anderen lopen gevaar om in hun land van herkomst opnieuw gearresteerd te worden en gefolterd te worden of voor lange tijd achter de tralies te verdwijnen.

Europa heeft voorzichtig gereageerd op het voorstel om ex-gevangenen van Guantanamo in Europa onder te brengen. Sommige landen gingen in principe akkoord, andere wilden een gezamenlijke Europese aanpak en weer andere landen weigerden meteen.

Twee Australiërs zijn al naar hun thuisland teruggekeerd na op Guantanamo te hebben vastgezeten. David Hicks, bijgenaamd "de Australische taliban", werd na vijf jaar gevangenschap schuldig bevonden aan materiële steun aan het terrorisme. Hij heeft in Australië de negen resterende maanden van zijn gevangenschap uitgezeten en is eind 2007 vrijgelaten. Een andere Australiër, Mamdouh Habib, werd in 2005 uit Guantanamo vrijgelaten zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud