Australiër Hicks in Guantanamo veroordeeld tot negen maanden gevangenis

De Australiër David Hicks werd in Guantanamo veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden voor steun aan een terroristische organisatie. Dit besliste een Amerikaanse militaire uitzonderingsrechtbank.

De 31 jarige Hicks zal binnen de twee maanden aan Australië uitgeleverd worden waar hij zijn straf zal uitzitten, oordeelde de rechtbank. Op het moment van de uitspraak toonde Hicks geen enkele emotie. Hij is de eerste gevangene in Guantanamo die veroordeeld wordt door de nieuwe militaire uitzonderingsrechtbanken.

Hicks had vooraf schuldig gepleit. Dankzij deze schuldbekentenis riskeerde hij een maximale straf van zeven jaar. Het oordeel betekent dat Hicks volgend jaar een vrij man zal zijn nadat hij al vijf jaar op de basis van Guantanamo Bay werd gevangen gehouden.

Hicks wordt ervan beschuldigd om een verlaten gebouw van de Amerikaanse ambassade in Kaboel in de gaten te hebben gehouden en het hoofd van Al Qaïda, Ossama Ben Laden, te hebben ontmoet.

Voor het vonnis las de advocaat van Hicks een verklaring waarin zijn cliënt de acties betreurde en zijn spijt betuigde tegenover de Verenigde Staten, Australië en zijn familie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud