Australische minister was gewaarschuwd over aanslagen Bali

(belga) - De Australische premier John Howard heeft dinsdag zijn minister van Buitenlandse Zaken verdedigd nadat bleek dat deze nog voor de aanslagen in Bali gewaarschuwd was door de inlichtingendiensten dat de regio een 'aantrekkelijk' doelwit was voor terroristen.

Ondanks de waarschuwing werd geen negatief reisadvies uitgevaardigd voor de bij Australische jongeren populaire vakantiebestemming. Bij de aanslagen in Bali in oktober vorig jaar kwamen 202 mensen om het leven, onder wie 88 Australiërs.

Howard zei aan het parlement dat de inlichtingen gebaseerd waren op speculatie en dat men een reisadvies niet kan veranderen op die basis. Eerder kwam aan het licht dat de Australische inlichtingendiensten reeds in juni 2002 aan de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, hadden gemeld dat de vakantiebestemming een mogelijk doelwit was voor de terroristische groepering Jamaah Islamiyah. Downer kreeg evenwel te horen dat er geen specifieke informatie was over een aanslag.

'Reisadvies wordt op basis van specifieke informatie aangepast. De informatie was niet specifiek, ze was niet gebaseerd op concrete feiten', aldus Howard.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken had in zijn laatste reisadvies voor de aanslagen gemeld dat de toeristische diensten in Bali 'normaal functioneerden'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud