Aznar ontkent manipulatie informatie aanslagen 11/3

(belga) - De voormalige Spaanse regeringsleider José Maria Aznar zei maandag voor de parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen van 11 maart nogmaals overtuigd te zijn dat er banden bestaan tussen islamitische en niet-islamitische terroristen. Hij ontkende daarnaast informatie te hebben gemanipuleerd.

Het is de eerste keer in Spanje dat een voormalig regeringsleider voor een parlementaire onderzoekscommissie moet verschijnen. Aznar was premier van Spanje op 11 maart, de dag dat er bij aanslagen op drie pendeltreinen 191 doden en meer dan 1.900 gewonden vielen.

Aznar vroeg de commissie 'de volledige waarheid aan het licht te brengen', en in het bijzonder 'de waarheid over de banden tussen islamitische en niet-islamitische terroristen, een optie die als onwaarschijnlijk werd afgedaan, maar vandaag wordt beschouwd als een onweerlegbaar feit', aldus nog Aznar.

De conservatieve regeringsleider, die bij de verkiezingen van 14 maart het onderspit moest delven, vroeg ook de waarheid te onthullen 'omtrent het wanneer en waarom van de voorbereidingen van de aanslagen waarvan de verantwoordelijkheid nadien doorgeschoven werd naar de regering, evenals de waarheid over wie de datum 11 maart heeft gekozen zodanig dat de terreur het verkiezingsproces zou verstoren'.

Op de vraag of de Baskische afscheidingsbeweging ETA bij de aanslagen van 11 maart betrokken was, antwoordde Aznar dat hij 'niet de enige is die die mening is toegedaan'.

Niemand van de talrijke ondervraagde gerechtelijke en politie-experts acht de theorie over banden tussen de Baskische terreurbeweging en het islamitische terrorisme, dat verantwoordelijk is voor de aanslagen van 11 maart, aannemelijk.

In de uren en dagen na de bloedige aanslagen wezen toenmalig premier Aznar en zijn ministers de ETA met de vinger. De linkse en nationalistische partijen beschuldigden de regering Aznar er echter van informatie te hebben gemanipuleerd door de verantwoordelijkheid van de aanslagen aanvankelijk bij de ETA te leggen, en zo het islamitische spoor te verbergen. Het spoor van moslimterrorisme, dat achteraf het juiste spoor bleek, betekende immers een groot electoraal gevaar voor Aznar. Hij lag immers al onder vuur omwille van zijn pro-Amerikaans engagement in Irak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud