Balkenende: 'Overname nodig voor herstel vertrouwen' (met video)

Ook in Nederland werd op een persconferentie van premier Balkenende, Financiênminister Bos en voorzitter Nellink van de centrale bank gezegd dat de Nederlandse overheid 100 procent eigenaar geworden is van Fortis Nederland, inclusief het Fortis-deel van ABN AMRO.

(belga) - Balkenende sprak in Den Haag van een oplossing die nodig is voor het herstel van vertrouwen. Fortis kampte na de overeenkomst van afgelopen zondag met België en Luxemburg nog steeds met liquiditeitsproblemen. De problemen deden zich volgens Bos vooral voor bij het Belgische deel van Fortis.

Door het Nederlandse deel eruit te lichten, wordt dit gevrijwaard voor besmettingsgevaar door een ongezond deel van het bedrijf, aldus Bos. Bovendien levert de transactie geld op om de problemen bij het Belgische deel op te lossen.

Volgens Bos heeft de Nederlandse Staat het bedrag van bijna 17 miljard euro gestoken in een "in essentie gezond bedrijf". Dat is het verschil met het reddingsplan in de VS, dat voorziet in het opkopen van de slechte risico's, zei de minister.

De onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst zijn dinsdag in het diepste geheim begonnen en vrijdag afgerond. Het Fortis-deel dat nu in Nederlandse handen is, telt - inclusief ABN Amro - 45.000 medewerkers en 720 kantoren.

 

Bekijk hier de toespraak van de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende op fd.nl.

Bekijk hier de toespraak van de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos op fd.nl. 

Bekijk hier de toespraak van de voorzitter van de Nederlandsche Bank Nout Wellink op fd.nl.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud