Advertentie

Balkenende wil bouwprojecten versnellen met crisiswet

©AFP

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende wil allerlei bouwprojecten versnellen door de invoer van een speciale crisis- en herstelwet. Die moet het mogelijk maken dat de overheid tijdrovende procedures rond bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur opzij zet. Sneller bouwen kan de economie aanjagen, is het idee.

(belga) - Balkenende maakte zijn initiatief voor de wet, die hij samen met CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) en PvdA-minister Jacqueline Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, VROM) wil indienen, zaterdag bekend op het congres van zijn Christendemocratisch Appèl in Utrecht. De wet moet 'regelvrije gebieden' aanwijzen waar bijvoorbeeld slepende bezwaarprocedures van de milieubeweging flink kunnen worden beperkt.

Met de wet kunnen provincies en gemeenten voldoen aan een eerdere oproep van Balkenende om geplande investeringen in bijvoorbeeld weg- en waterbouw naar voren te halen. Dergelijke maatregelen staan ook op de lijst waarover de coalitie al ruim twee weken praat. 'Het is zonde als dat niet sneller kan vanwege procedures. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat', zei de Nederlandse premier.

De sociaaldemocratische coalitiegenoot PvdA zegt graag op zoek te gaan naar manieren om bouwprojecten te versnellen. Tweede Kamerlid Roos Vermeij waarschuwt wel dat het aanwijzen van regelvrije zones niet mag leiden tot overschrijding van de (milieu)normen. Ze denkt bouwprojecten ook te kunnen versnellen door doublures uit de regelgeving te halen.

Balkenende pleitte in zijn speech tot het congres verder voor een nieuwe morele norm die zijn naam draagt maar geen salarisplafond kent. Een norm waarbij bestuurders verantwoordelijkheid nemen voor hun taak of hun werk. Balkenende reageerde daarmee op de vorstelijke salarissen in niet alleen de financiële sector, maar ook bijvoorbeeld van bestuurders in de zorg.

De CDA-leider haalde ook uit naar bankiers die volgens hem nog steeds niet begrijpen wat er aan de hand is. 'Mensen die speelden met het geld van anderen, aangedreven door dubieuze financiële prikkels en die daar zelf veel geld aan verdienden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud