Advertentie

Ban Ki-moon schaart zich achter oproep van Veiligheidsraad

Ban Ki-moon (Foto AFP) ©AFP

De VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zich zondag aangesloten bij de stem van de Veiligheidsraad, zo verklaarde zijn woordvoerster Michele Montas in een communiqué. De raad had opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan alle vijandelijkheden en militaire activiteiten in Gaza en in het zuiden van Israël.

(belga) - 'Ban Ki-moon betreurt dat het geweld voortduurt en hij doet nogmaals een sterke oproep om alle geweld te staken', voegde ze eraan toe. Ban legde zaterdag een gelijkaardige verklaring af, vlak voor de zitting van de Veiligheidsraad.

De VN-Veiligheidsraad, die in spoed bijeen zat, nam zondagochtend een niet bindende tekst aan. Daarin staat dat 'de Veiligheidsraad oproept tot de onmiddellijke stopzetting van alle geweld' en de bij het conflict betrokken partijen oproept 'al hun militaire activiteiten onmiddellijk stop te zetten'. In de tekst worden noch Israël, noch de islamitische verzetsbeweging Hamas genoemd.

Israël deed zondag voor de tweede dag op rij verder met luchtaanvallen op de Gazastrook. Het land zette het licht op groen voor de mobilisering van duizenden reservisten met het oog op een mogelijk grondoffensief.

Bij de operatie die zaterdag werd ingezet vielen bijna 300 doden, voornamelijk politieagenten van Hamas, en meer dan 600 gewonden. Het gaat om het ergste geweld sinds Israël de Palestijnse gebieden bezette in 1967. Israël wil naar eigen zeggen komaf maken met de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op het zuiden van het land.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud