‘Bankiers net verkopers kapotte auto's’

Topbankiers zweren de eed voor de commissie ©REUTERS

Bankiers hebben het niet onder de markt in Washington, waar ze zich momenteel in de Financial Crisis Commission voor de senaat moeten verantwoorden voor hun rol in de financiële crisis. Op de eerste dag van de hoorzittingen vergeleek de voorzitter Phil Angelides de gedelegeerd bestuurder van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, met de malafide verkoper van een tweedehandsauto. De toon lijkt gezet.

(tijd) - ‘Het lijkt een beetje op het verkopen van een tweedehandsauto met kapotte remmen en nadien een verzekeringspolis kopen’ op de rug van de bestuurder, zei Angelides, de voormalige schatkistbeheerder van de staat Californië. Hij reageerde daarmee op de vraag aan Blankfein of de zakenbank zijn klanten had geïnformeerd dat het interne posities nam tegen hun beleggingen. Angelides suggereerde dat het beurshuis niet zijn verantwoordelijkheid nam in de aanloop naar de crisis.

Mea culpa

‘In de loop van de crisis hebben we als industrie heel wat schade aangericht’, sloeg Brian Moynihan, de CEO van Bank of America, een opvallende mea culpa. Wall Street, de beleidsmakers en het publiek moeten ‘brutaal eerlijk’ zijn over de oorzaken van de financiële crisis, zei James Dimon, de gedelegeerd bestuurder van JP Morgan Chase. Hij benadrukte net als de topman van Morgan Stanley, John Mack, de noodzaak om de gebeurtenissen in de herfst van 2008 voortaan te vermijden.

'Als we terugblikken, hadden onze bedrijven te veel schulden, namen ze te veel risico's en hadden ze niet genoeg reserves om diezelfde risico's te beheren in een snel veranderende omgeving', zei Mack in zijn verklaring.

Ondanks die bekentenissen, waarschuwden de bankiers dat elke overdreven reactie van politici hun zaken en de bredere economie kan schaden.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud