Barack Obama eerste zwarte president van VS

©REUTERS

De Democraat Barack Obama wordt de 44ste president van de Verenigde Staten. De zwarte senator verzamelde een ruime meerderheid van de kiesmannen na belangrijke zeges in Ohio, Pennsylvania, Florida en Virginia. De 47-jarige Obama schrijft geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaan het Witte Huis te winnen. Hij versloeg de Republikein John McCain, die geen enkele Democratische staat wist te winnen.

Van onze correspondent in New York

(tijd) - Met zeges in Ohio, Virginia, Florida, New Mexico, Colorado, Nevada, Indiana en Iowa won Obama acht staten die vier jaar geleden nog voor George Bush stemden. Virginia en Indiana stemden voor het laatst op een Democratische presidentskandidaat in 1964. Ohio koos tijdens de voorverkiezingen nog overtuigend voor Hillary Clinton, maar Obama slaagde er de voorbije maanden in om het wantrouwen bij blanke arbeiders weg te nemen. In drie andere Republikeinse staten is de race voorlopig 'too close to call': Missouri, Indiana en North Carolina.

Obama wint minstens 349 van de benodigde 270 kiesmannen en scoort daarmee een verpletterende zege. Het geeft hem een stevig mandaat om te regeren.

Barack Obama heeft, met 94 procent van de stemmen geteld, 52 procent van de popular votes binnengehaald. 61.550.646 Amerikanen stemden al voor Obama, tegenover 54.821.723 voor McCain.

Economie

Volgens exit-peilingen was de economie veruit de belangrijkste bezorgdheid voor kiezers. Obama genoot op dat vlak meer vertrouwen dan McCain. De 72-jarige Republikein ging ook gebukt onder de enorme onpopulariteit van zijn partijgenoot Bush. Een grote meerderheid van de kiezers toonden zich in exit-peilingen misnoegd over Bush, en de meesten van hen stemden voor Obama.

Peilingen toonden voorts dat zwarte kiezers 13 procent van de stemmen vertegenwoordigden, 2 procentpunt meer dan tijdens de congresverkiezingen twee jaar geleden. 95 procent van deze kiezersgroep stemde voor Obama. De senator uit Illinois kreeg ook een meerderheid van de hispanics achter zich. Van de Amerikanen die voor het eerst stemden, koos 70 procent voor Obama. Zijn campagne deed de voorbije maanden grote inspanningen om nieuwe kiezers te registreren.

Senaat

Democraten breiden ook hun meerderheid in het Congres uit. In de Senaat verovert de partij minstens vier zetels op de Republikeinen. In North Carolina verliest Elizabeth Dole haar senaatzetel. Ook in New Hampshire, Virginia en New Mexico verliezen de Republikeinen senaatzetels. De Democraten hopen een filibustervrije supermeerderheid van 60 zetels in de Senaat te behalen.

Voorlopig zijn ze zeker van 56 zetels - inclusief twee onafhankelijken die meestemmen met de Democraten - met vier senaatraces die nog onbeslist zijn.

Het is van 1994 geleden dat Democraten de controle hadden over het Witte Huis én het Congres. De zware nederlaag voor de Republikeinen noopt de partij volgens analisten tot een grondige bezinning.    

Kris van Hamme

Wilt u uw mening kwijt over de presidentsverkiezingen? Discussieer mee

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud