Advertentie

Barak zoekt aansluiting bij regering Netanyahu

Ehud Barak ©AFP

De leider van de Israëlische Arbeiderspartij Ehud Barak heeft een team aangesteld dat onderhandelingen moet aanvatten over een toetreding tot de toekomstige regering van de rechtse leider Benjamin Netanyahu. Barak wachtte niet op groen licht van zijn partij.

(belga) - Barak bevolkt het team met voorstanders van een deelname aan de coalitie, zoals vakbondsleider Ofer Eini en uittredend minister van Landbouw Shalom Simhon, zo blijkt zondag uit een mededeling van Barak.

De socialistische onderhandelaars zouden tegen dinsdag een akkoord moeten bereiken met de Likoedpartij van Netanyahu. Dat akkoord zou dan nog dezelfde dag voorgelegd worden aan het congres van de Arbeiderspartij.

Tegenstanders binnen de partij laken het initiatief van Barak. Ze vrezen dat hij zijn partij voor voldongen feiten wil stellen. Barak stelt echter dat links moet toetreden om een tegengewicht te vormen voor de extreemrechtse deelname aan de regering. Barak, uittredend minister van Defensie, hoopt op het departement te kunnen blijven.

De Arbeiderspartij leed bij de parlementsverkiezingen op 10 februari een zware nederlaag. De socialisten bezetten slechts 13 van de 120 zetels en zijn pas de vierde grootste partij van Israël. Na de bekendmaking van de resultaten had Barak verklaard dat hij zijn conclusies zou trekken en voor een oppositiekuur zou kiezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud