Barroso klaar met herschikking ploeg

(BELGA) =De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Durao Barroso, is klaar met de herschikking van ploeg. Dat heeft hij donderdag aangekondigd op de Europese top van Brussel. Hij hoopt in de week van 15 tot 18 november definitief van start te kunnen gaan met zijn nieuwe Commissie. Van Parlementsvoorzitter Josep Borrell krijgt hij alvast de garantie dat alles snel kan gaan.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini wordt de nieuwe kandidaat-eurocommissaris voor de post van Justitie en Binnenlandse Zaken. De Hongaar Laszlo Kovacs wordt overgeplaatst van Energie naar Belastingen en Douane-Unie. De Let Andris Piebalgs krijgt de portefeuille van Kovacs. De Nederlandse Neelie Kroes wordt gehandhaafd als kandidaat-commissaris voor Mededinging.

Morgen/vrijdag gaat Barroso naar het Europees Parlement in Brussel om er aan de fractievoorzitters zijn nieuw samengestelde Commissie voor te stellen. Normaal moeten kandidaat-commissarissen daarna schriftelijk vragen beantwoorden, met daarna een intense mondelinge hoorzitting. Voor Borrell mag het schriftelijke deel alvast wegvallen. Vermits Borrell, Barroso en de fractieleiders donderdag al informeel overleg gepleegd hebben, kan ervan worden uitgegaan dat deze planning definitief is.

De Italiaanse kandidaat-commissaris, Frattini, krijgt naast de portefeuille Justitie en Binnenlandse Zaken ook het vice-voorzitterschap van de Commissie. Dit was ook zo voorzien voor Buttiglione.

Barroso herhaalde tijdens zijn persconferentie donderdagavond geregeld dat de herschikking ervoor zorgt dat de bevoegdheden beter gelinkt zijn met de competenties van de nieuwe commissarissen. Dit geldt voor Frattini, voor Piebalgs en voor Kovacs.

Voor Neelie Kroes hoefde er voor Barroso niets te wijzigen. De bevoegde parlementscommissie had na de hoorzitting geoordeeld dat zij bekwaam is, maar dat er zich een probleem met belangenvermenging stelt. Dat probleem is op drie verschillende manieren opgelost. Bovendien, stelt Barroso, had Kroes de voorbije vijf jaar de bevoegdheid gehad, dan had zich in minder dan één procent van de zaken een probleem gesteld.

Over Kovacs stelt Barroso dat de Hongaarse regering zijn kandidatuur bleef handhaven. Barroso geeft toe dat de man zwak presteerde tijdens zijn hoorzitting, maar dat het enkel ging om zijn kennis over het dossier Energie. Kovacs is een beslagen politicus, aldus Barroso.

De toekomstige Commissievoorzitter ontweek de vraag over het niet-sneuvelen van een socialist (Kovacs) terwijl de liberalen (Udre) en de conservatieven (Buttiglione) wel iemand moesten opgeven. Wel zegt Barroso dat de socialisten in het EU-Parlement een belangrijke, pro-Europese groep zijn.

Opmerkelijk tijdens de persconferentie van Barroso was de gretigheid waarmee hij 'lessen' trok uit het gebeuren. Hij is van mening dat de institutionele procedure te zwaar is. De aangewezen Commissievoorzitter moet een team vormen met 24 mensen die hij zelf niet kan kiezen en meestal zelf niet kent. Daarmee moet hij dan naar het EU-Parlement trekken, waar hij geen meerderheid heeft. En dat Parlement houdt strenge hoorzittingen.

Hoeveel nationale regeringen zouden er kunnen gevormd worden, indien dergelijke procedure om nationaal vlak zou bestaan, vraagt Barroso retorisch.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud