Barroso officieel kandidaat-Commissievoorzitter

José Manuel Barroso - Foto Reuters ©REUTERS

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hebben José Manuel Barroso donderdag officieel voorgedragen voor een tweede ambtstermijn als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft het Zweedse voorzitterschap meegedeeld.

(belga) - De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten hadden Barroso reeds op hun top van midden juni naar voren geschoven als hun kandidaat. De kandidatuur werd toen echter nog niet geformaliseerd omdat de leiders eerst consultaties met het Europees Parlement wilden houden.       

De leiders hebben nu hun keuze voor Barroso formeel bekrachtigd via een zogenaamde geschreven procedure. Het Zweedse voorzitterschap had de leiders tot donderdag de tijd gegeven om verzet aan te tekenen, maar dat is dus niet gebeurd.       

Barroso, wiens mandaat eind oktober verstrijkt, kan zijn tweede ambtstermijn als Commissievoorzitter pas aanvatten wanneer een meerderheid van het Europees Parlement zich achter zijn kandidatuur heeft geschaard. De stemming zal allicht midden september plaatsvinden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud