Advertentie
Advertentie

Baskische nationalisten zonder meerderheid

De huidige minister-president van Baskenland, Juan Jose Ibarretxe (links) en PNV-voorzitter Inigo Urkullu vieren de overwinning van hun partij (Foto AFP) ©AFP

Voor de eerste keer in drie decennia zitten de nationalisten in Spaans Baskenland zonder meerderheid. De Baskisch-Nationalistische Partij (PNV) van minister-president Juan José Ibarretxe behaalde bij de regionale verkiezingen zondag weliswaar de meeste stemmen, maar zal haar huidige regeringscoalitie met twee kleinere partijen niet kunnen voortzetten.

(belga) - Volgens het voorlopige eindresultaat mogen de socialisten (PSOE) voor de eerste keer de regering in Baskenland leveren. Daartoe hebben ze in elk geval de steun nodig van de Conservatieve Volkspartij (PP) en de kleine UPyD (Unie voor vooruitgang en Democratie).

De Spaanse pers schatte de verkiezingsuitslag maandag eensluidend als 'historisch' in. 'De hegemonie van de Nationalisten in Baskenland is beëindigd', schreef de krant El Pais.

Terwijl in Baskenland de regeringsvorming nog open is, stemden de kiezers in Galicië duidelijk voor een wisseling van de macht. De Conservatieve Volkspartij (PP) won in de regio in het noordwesten van Spanje 39 van 75 zetels. Daarmee bereikte ze de absolute meerdereid en verdrong daarmee de alliantie van socialisten (PSOE) en linksnationalisten (BNG) na vier jaar weer van de macht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud