Bayrou sluit alliantie met links uit

Een week voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft de centrist François Bayrou een alliantie met de socialistische kandidate Ségolène Royal opnieuw uitgesloten. In een televisiedebat stelde Bayrou dat hij geen kiesverbond met de socialistische partij aangaat.

(belga) Royal ligt in de peilingen tussen de twee en de acht procentpunt achter op haar conservatieve rivaal Nicolas Sarkozy. Wil ze op 6 mei aan het langste eind trekken, dan is ze op de stemmen van de 6,8 miljoen mensen aangewezen die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen voor Bayrou kozen. De centrist eindigde in die eerste ronde als derde, na Sarkozy en Royal.

Het debat tussen Bayrou en Royal zaterdag werd uitgezonden door de privételevisiezender BFM-TV en de radiozender RMC. Bayrou zei dat hij met z'n deelname enkel de verschillen en de gemeenschappelijke punten tussen de beide partijen wilde duidelijk maken. "Een stuk van de weg kunnen we samen afleggen. Voor het resterend stuk moeten we nog verder praten", zei Royal op het einde van het debat, dat op haar initiatief had plaatsgevonden.

Bayrou en Royal waren het eens dat de instellingen van Frankrijk moeten worden vernieuwd. Beide politici hadden het over een zesde republiek met onafhankelijke instellingen en een sterker parlement. "In Frankrijk bestaat er al decennialang geen pluralisme meer. Alle macht is in handen van de regeringsmeerderheid verenigd. We hebben onafhankelijke instellingen nodig", aldus Bayrou. Hij steunde het voorstel van Royal om in Frankrijk het kiesrecht met evenredige vertegenwoordiging in te voeren.

Eensgezindheid was er ook over het thema van de veiligheid. Bayrou en Royal betreurden de afschaffing van de wijkpolitie in de voorsteden door Sarkozy. "Er zijn voorsteden waarin er geen commissariaat meer is. We hebben een politie nodig die met de jongeren praat. Door repressie bereikt men niets", zei Bayrou. Volgens Royal is het aantal aanvallen op agenten tegenover vorig jaar van 8.000 naar 12.000 gestegen. De socialiste noemde dat een bewijs voor het mislukte veiligheidsbeleid van haar rivaal.

Over Europa en de economie liepen de meningen uiteen. Terwijl Royal de status van de Europese Centrale Bank wil veranderen en een zwakke euro ondersteunt, haalde Bayrou het voorbeeld van Duitsland aan. "De sterke euro heeft Duitsland niet gehinderd op de eerste plaats van exportlanden in Europa te staan". En het "presidentspact" van Royal, waarmee ze de economie en de arbeidsmarkt wil aanzwengelen, noemde Bayrou gekenmerkt door een te sterke tussenkomst van de staat.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud