Bedrijven in het Spaanse Navarra ontvangen dreigbrieven van ETA

(belga) - Bedrijfsleiders in de Noord-Spaanse regio Navarra, dat door de Basken wordt beschouwd als een deel van het Baskenland, hebben dreigbrieven van de Baskische organisatie ETA ontvangen waarin ze een financiële bijdrage eisen. Dat meldt een verantwoordelijke van de lokale werkgevers.

De brieven dateren van maart, zegt de voorzitter van de confederatie van ondernemers van Navarra José Manuel Ayesa, maar hij vertelde er niet bij of de brieven vo/o/r het staakt-het-vuren van 22 maart werden verstuurd.

Volgens het regionaal dagblad Diarro de Navarra heeft de ETA twee soorten brieven verstuurd. In de eerste soort eist de organisatie een 'revolutionaire belasting' in de gekende dreigende toon. In de andere brieven, die meer voorkomen volgens Ayesa, vraagt de ETA om 'mee te werken aan het vredesproces door een economische bijdrage te leveren'.

De vorige dreigbrieven werden begin maart ontvangen en werden door de ETA in februari verstuurd. 'Wij zijn erg verrast dat de ETA doorgaat met afpersen nadat ze enkele dagen geleden de stopzetting van de gewapende activiteiten hebben aangekondigd', aldus Ayesa.

Het staakt-het-vuren maakt deel uit van een tweemaandelijks rapport van de Spaanse regeringsleider Zapatero. Op basis van dat rapport worden er analyses gemaakt van voorbereidingen van eventuele aanslagen, afpersingspraktijken, stadsguerilla of bevoorrading en beweging van de organisatie. Premier Zapatero hoopt eind mei of begin juni groen licht te krijgen van het parlement om onderhandelingen met de ETA te starten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud