Bedrijven kunnen 150 miljard euro besparen door voorstel EU

In november komt de Europese Commissie met een voorstel om een hele reeks bureaucratische plichten voor de bedrijven te schrappen. Dit zou de bedrijven een besparing opleveren van 150 miljard euro, of 1,5 procent van het Europese bnp.

eurocommissaris Günter Verheugen: Foto Belga

(belga) - Dat stelt de verantwoordelijke eurocommissaris Günter Verheugen. Hij zegt volledig gesteund te worden door de Commissie en de Duitse regering.

Verheugen ligt al een paar weken onder vuur in voornamelijk de Duitse pers. Administratieve vereenvoudiging is een speerpunt van de Commissie-Barroso, maar tot nog toe is er zo goed als niets gerealiseerd. Verheugen heeft in interviews verklaard dat de hoogste Europese ambtenaren hem tegenwerken, omdat zij niet willen schrappen in de regels die ze zelf nog hebben opgesteld. Diverse eurocommissarissen hebben Verheugen vervolgens op de vingers getikt omdat hij publiek uitviel naar de eurocraten, wat de werkrelaties bemoeilijkt. Volgens sommige commissarissen stelt zich sowieso geen probleem met die eurocraten.

Donderdagmorgen hebben de Europese commissarissen in een strikt besloten vergadering het onderwerp besproken. Volgens Verheugen vrijdag tegenover de pers, heeft hij er de unanieme steun gekregen van alle commissarissen, inclusief voorzitter José Barroso.

Verheugen bevestigt niet dat het programma 'better regulation' tot nog toe weinig heeft opgeleverd, maar belooft meteen dat er in november een belangrijk pakket op tafel komt. Het gaat puur om het schrappen van zinloze bureaucratische regels, niet om het schrappen van regels inzake milieu of consumentenbescherming, belooft de Duitse commissaris.

Verheugen zegt dat het haalbaar is, maar 'dat de trein dan wel moet vertrekken', een bedekte verwijzing naar dwarsliggende eurocraten. 'Op de Lentetop (van staats- en regeringsleiders, nvdr) in maart, onder Duits voorzitterschap, kan het voorstel aanvaard worden', aldus Verheugen die daarmee stevig insinueert dat de regering-Merkel hem volledig steunt. In de media verschijnen tegenstrijdige berichten over de steun van Angela Merkel aan Verheugen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud